Bliny

W sobotę podczas Jarmarku Kasztelańskiego mieszkańcy Drezdenka mogli zobaczyć kulinarne show przygotowane przez seniorów z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów. Tym razem do tego najsmaczniejszego projektu przyłączyli się również pracownicy Szpitala Powiatowego w Drezdenku. Wspomnieć należy, że pomysłodawczynią tego kulinarnego święta jest pani Ewa Kułakowska, dyrektor drezdeneckiego Muzeum.

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycji ruskiej kultury, są podawane matkom po porodzie, jak i na stypach.

Bliny to drożdżowe naleśniki z ciasta, z mąki gryczano-pszennej. Carską przekąskę, bo tak nazywano bliny, można jeść z gotowaną rybą, kawałkami łososia lub z sosami.

Blinobranie, czyli smażenie placków, cieszy się sporym zainteresowaniem wśród mieszkańców Drezdenka. Apetyt na wspólne gotowanie nabrali również pracownicy Szpitala Powiatowego, którzy pod okiem szefów kuchni mogli nauczyć się przygotowywania tej smacznej potrawy.

Panie pracujące w Szpitalu upiekły również smaczne, zdrowe ciasta, które mieszkańcy mogli skosztować.

Bliny i placki rozeszły się w błyskawicznym tempie, co jest dowodem na to, że kuchnia wschodnia smakuje małym i dużym mieszkańcom Drezdenka.

Przy okazji smażenia i kosztowania pysznych blinów uzbierano pieniądze na rehabilitację oraz leczenie chorej mieszkanki Drezdenka w kwocie 914,26 zł.

Katarzyna Jenek