Jak wynika z kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną drezdenecki szpital zajął czołowe miejsce w rankingu pod względem jakości przygotowywanych posiłków w województwie lubuskim.
Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę (podstawowa, lekka, specjalistyczna, cukrzycowa, mieszanki dla niemowląt) dostosowaną do wieku i stanu zdrowia. W Powiatowym Centrum Zdrowia na życzenie pacjenta istnieje możliwość spożywania diety wegetariańskiej, bezglutenowej lub wegańskiej. Dla nas istotne jest by posiłki były dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta pod względem kaloryczności, dozwolonych produktów i rodzaju obróbki termicznej. Przygotowywane posiłki uwzględniają zalecane normy energii i składników pokarmowych o raz dzienne racje pokarmowe produktów dostosowanych do poszczególnych jednostek chorobowych według przyjętych założeń. Posiłki szpitalne przygotowywane są przez zewnętrzną firmę cateringową, zgodnie z ułożonym planem dietetycznym przez szpitalną dietetyczkę. Dania są zdrowe, różnorodne, z dużą zawartością warzyw i owoców, adekwatne do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów. W naszym szpitalu łatwo wracać do zdrowia i nabierać sił, dzięki serwowanym posiłkom. Jest apetycznie, kolorowo i oczywiście zdrowo!
Zapewnieniu właściwego żywienia sprzyja codzienna kontrola posiłków przez dietetyka szpitalnego (kontrola ilościowa i jakościowa). Prowadzona jest także stała dokumentacja procesów mycia i dezynfekcji całości sprzętu wykorzystywanego przy produkcji i obrocie żywności. Kontrola stanu sanitarnego kuchni i kuchenek oddziałowych jest systematycznie przeprowadzana przez Zespół HACCP i Zespół ds. Kontroli Zakażeń i Państwowego Inspektora Sanitarnego.